IEMEN/YEMEN

IEMEN/YEMEN

ATACAR ELS HOSPITALS EN ZONES DE GUERRA, ÉS INTOLERABLE.

Benvolgut Roger:
La feina que faig a Metges Sense Fronteres (MSF) m’ha permès ser testimoni del patiment de les persones que viuen atrapades en conflictes tan durs com el de Siria, del que sense dubtes estem tots al corrent.
Però hi ha altres guerres oblidades pels mitjans, com és la del Iemen, que té el risc d’enquistar-se i provocar una crisi mèdica i humanitària sense precedents, perquè en aquest país quatre de cada cinc persones necessiten algun tipus d’ajuda mèdica o humanitària.
Deixa que t’expliqui per què és tan inhumana la situació.
Des que va començar la guerra més de dos milions de persones han fugit de les ciutats cap a zones rurals, on no troben ni menjar ni aigua ni un lloc on viure. T’imagines que, demà mateix, haguessis de escapar del teu poble amb la família? On aniries? Com aconseguiries menjar o medicines? On passaríeu les nits?.
La situació és desesperada. Igual que passa a Siria, al Iemen les regles de la guerra ara com ara no es respecten, ni tant sols les que protegeixen els hospitals, que intenten atendre ferits i malalts enmig de l’horror.
Des que es va iniciar el conflicte ara fa mes d’un any, s´han produït més de 130 atacs contra edificis sanitaris que han estat destruïts en part o totalment en el que sembla un estratègia deliberada per arrasar-ho tot.
Els que hi treballem al Iemen hem pogut comprovar que les conseqüències per a la població atrapada en el conflicte són devastadores. Molts ferits no podem arribar als centres mèdics o simplement tenen por que també siguem bombardejats i no s’atreveixen a venir i abandonen els hospitals abans d’estar recuperats de les ferides o malalties que pateixen i tornen a posar en perill les seves vides.
Altres, han hagut de enunciar a tractament per a malalties cròniques, i moltes embarassades prefereixen donar a llum sense cap tipus d’assistència a casa seva o allà on siguin amagades, fins i tot en coves.
Tenen por de nous atacs contra els hospitals, com el que ja et vaig comentar dies enrere on van morir com ja saps sis persones.
Malgrat però tot les dificultats, no ens rendirem, sinó que continuarem ajudant a la població iemenita com fins ara.
Vull recordar-te que en aquets moments assistim 11 hospitals i donem suport a 18 estructures de salut més, tant pel que fa a urgències com a l’atenció mèdica regular. A més, atenem els desplaçats mitjançant clíniques mòbils i distribuïm aigua potable, “kits” d’higiene i mantes. Mantindrem aquestes activitats perquè el sistema iemenita s’ha esfondrat completament.
Continuarem tracta els ferits, els malalts crònics i els nens amb desnutrició, i atendrem parts i farem cirurgies i diàlisis. Perquè pensem que és precisament ara, en el moment més dur del conflicte, que les persones son més vulnerables i l’atenció medico-humanitària és més necessària.
Des de l’inici de la crisi actual, al març del 2015, hem atès més de 20.000 ferits de guerra i hem fet arribar gaire be 800 tones de material mèdic.
Tenim com objectiu, salvar tantes vides com ens sigui possible, igual que a Síria, Sudan o qualsevol altre país on calgui la nostra assistència per alleujar el patiment de les persones.
Per això t’estic agraïda pel teu interès i la teva ajuda.
Raquel Ayora.
Directora d’Operacions de MSF.

(La traducción al castellano la he realizado yo mismo)

Querido Roger:
El Trabajo que realizo en Médicos Sin Fronteras (MDF) me está permitiendo ser testimonio el sufrimiento de las persones que viven atrapadas en conflictos tan duros como el de Siria, del que sin duda hemos oído hablar todos.
Pero existen otras guerras olvidadas por lo medios, como es la del Yemen, que tiene el riesgo de enquistarse y provocar una crisis médica y humanitaria sin precedentes, porque en este país cuatro de cada cinco persones necesitan algún tipo de ayuda médica o humanitaria.
Deja que te explique porqué es tan inhumana la situación.
Desde que empezó la guerra más de dos millones de persones han huido de las ciudades hacia zonas rurales, donde no encuentran comida, ni agua, ni un techo donde guarecerse.
¿Te imaginas que mañana mismo, tuvieses que salir corriendo de tu casa, de tu pueblo con toda la familia? ¿Dónde irías? ¿Cómo conseguirías comida o medicamentos? ¿Dónde pasarías las noches?.
La situación es desesperada. Igual como pasa en Siria, en el Yemen las reglas de la guerra, por ahora no se respetan, no siquiera aquellas que protegen los hospitales que intentan atender heridos y enfermos, en medio del horror.
Desde que se inició el conflicto, ahora hará poco mas de un año, se han producido más de 130 ataques contra edificios sanitarios y que han sido destruidos total o parcialmente, en lo que parece una estrategia deliberada.
Los que estamos trabajando en el Yemen hemos podido comprobar que las consecuencias para la población atrapada en el conflicto son devastadoras.
Muchos heridos no pueden llegar hasta el centro médico o simplemente tienen miedo de los bombardeos selectivos, y no se atreven a venir. Abandonan los hospitales antes de estar recuperados de sus heridas o de las enfermedades que padecen y huyen. Otros, han tenido que renunciar a tratamientos para enfermedades crónicas, y muchas embarazadas prefieren dar a luz sin ningún tipo de asistencia, en su casa o donde estén escondidas, incluso en cuevas. Tienen miedo de nuevos ataques contra los hospitales, como el que ya te comenté hace días donde murieron seis personas.
A pesar de todas estas dificultades, no vamos a rendirnos, vamos a continuar ayudando a la población yemenita, como hasta ahora.
Quiero recordarte que en estos momentos estamos asistiendo 11 hospitales y estamos ayudando a 18 estructuras de sanidad más, tanto en las urgencias como en la atención médica regular. Además de atender a los desplazados mediante clínicas móviles; distribuimos agua potable, “kits” higiénicos y mantas. Tenemos que mantener estas actividades porque el sistema yemenita se ha hundido completamente.
Vamos a seguir ayudando a los heridos a los enfermos y a los niños atacados por la desnutrición; atenderemos partos y realizaremos cirugías y diálisis. Porqué es precisamente ahora, en el momento más duro de la contienda, cuando las personas son más vulnerables, y la atención médico-sanitaria más necesaria.
Desde el inicio de la crisis actual, marzo de 2015, hemos atendido a más de 20.000 heridos de guerra y hemos hecho llegar alrededor de 800 toneladas de material médico.
Nuestro objetivo sigue siendo salvar tantas vidas humanas como nos sea posible, igual que en Siria, Sudan o en cualquier otro país donde haga falta asistencia para aligerar el sufrimiento de las personas.
Por todo ello nuestro agradecimiento a tu apoyo y ayuda.
Raquel Ayora.
Directora de Operaciones de MSF.